Her er erfaringer jeg har gjort meg etter snart et kvartal, med forsøk på å lande lengre frem på foten enn før. Tre måneder er altfor lite til å si noe bastant om temaet.
- Forfot-, eller midtfotløping er best?
Jeg tror alle kan få noe igjen for i hvert fall forsøke å lande lengre frem på foten om de er hælløpere. Om ikke annet for å eliminere ut denne måten å løpe på. Det tar laaaaang tid å konvertere, så man kan ikke si om det passer for en etter få løpeturer. "Dem" sier at det er sunt for hjernen å lære sjonglering. Jeg påstår da at det er sunt for hjernen og terpe litt teknikk også når det gjelder løping.
Jeg tror ikke det er sunt å lande for langt frem på foten for de fleste. Bakre del av tåball, hvor hovedtyngden av kroppen settes ned ganske rett under kroppens tyngdepunkt, antar jeg er best.
Mye av det slitsomme med å endre stil er den nye belastningen på akillessener og bak-leggen. Å trene opp disse, være forsiktig, gradvis og lytte mer til signalene enn man er vant til er imperativt.
- Gjelder den samme regelen for alle, eller kan det være at for meg så vil det være gunstig å lande lengre bak enn for andre?
Det jeg kan si, etter å ha studert mange videosnutter av løpere, er at det virker som de beste løperne lander ganske langt frem på foten, mange lengre frem enn det jeg setter opp som ideelt i punktet over, også når de ikke løper i konkurransefart. MEN, det er en liten forskjell til ultramaratonløpere (også "elite"), som lander oftere på hælen enn maratonløpere og nedover i distanse. Kanskje også en liten tendens til at det er slik særlig langt ute i ultramaratonløp. Men dette er kun via ganske få observasjoner.
Hei, etter å ha lest en del og tenkt litt, har jeg funnet ut at alt snakket om forfot, mellomfot, barfot, minimalist, pose, chi osv osv osv EGENTLIG koker ned til: IKKE LANDE PÅ HÆL.
SvarSlettDet er hele nøkkelen til suksess. Når alt kommer til alt er det heel-strike som er skadelig og som sender sjokkbølger oppover fot og rygg. Lander man på noe annet enn hæl kan man løpe raskere, lenger, mer skadefritt.
Mulig det er såpass enkelt. Det bør jo være enkelt, mennesker har jo løpt i allez jahren.
SvarSlettJeg tror også at det i hvert fall er en del høyere skaderisiko når man lander på hæl. Men noen har nok også "talent" til å kunne løpe feil og mye, og selv da ikke bli skadet. I'm not one of those ...