lørdag 24. mars 2012

Hva bestemmer hvor du lander på foten under løping?

Hastighet
Løper man raskere, lander man lenger foran på foten. Spurter man, så er man stort sett oppe på tærne. En undersøkelsen som viste at personer lengre frem i feltet under et halvmaratonløp, stort sett landet lengre frem på foten enn de lengre bak. Dette kan ikke tas som bevis for at man løper fortere på fremfot, men heller omvendt at de som løper fortere, i snitt lander lengre frem på foten.

Frekvens
Denne er gøyal! Jeg målte aldri frekvensen eller "kadensen" på føttene mine før. Men det stemmer nok at jeg hadde færre steg per minutt med hælløping enn nå. Hvis du er som meg, så klarer du ikke å tenke på noe særlig mer enn en ting på en gang. Og skal man øve seg å lande på midtfot/fremfot, så tror jeg stegfrekvensen kan være stedet å begynne. Tar du mange/raske nok steg, må du korte ned steglengden og rekker ikke å strekke ut foten slik at du lander på hælen. 


Forsøk å komme opp mot 180 steg per minutt, 90 per fot. Hvis du bruker klokke, kan du telle f.eks. hver gang du setter ned høyrebenet, kommer du til 30 ganger på 20 sekunder, så er det akkurat 180 steg i minuttet. Hvis du har en smarttelefon, kan du laste ned en metronom-app, som du kan sette til 180 i minuttet.

Mange ganger føler jeg at jeg må stresse for å nå dette antallet. Og andre ganger, er jeg nærmere 190 uten at det føles rart. Så test det ut!

Teknikk
Det er vanskelig å tenke på å lande lengre frem på foten. Fokuset havner lett andre steder. Og i stedet for å tenke på å sette foten lett ned, så tenk heller på å løfte benet lett. For meg hjelper det å tenke at kneet skal opp og frem. I stedet for å dra bena fram. Og benet skal ikke være strakt, verken i nedsettet, eller når du skyver i fra.


Kroppens plassering over føttene
Bøyer man seg langt nok frem, er det nok lettere å lande på fremfot. Denne fremoverbøyde løpestilen bruker jeg aktivt selv, særlig langt ut i en maraton :-). Men den er ikke god. Chi-, og Pose-running (om jeg ikke tar feil) sier at man skal stå oppreist, men med en liten vinkel på kroppen som starter ved ankelen, ikke hoftene. Dess raskere man løper, jo brattere vinkel. Hva har dette med fremfotløping å gjøre ...? Tja, hensikten er å sette foten ned under kroppens tyngdepunkt. Starten på nedsettet, vil være noen cm foran dette, men når hovedtyngden settes ned, skal kroppen være over foten. 

2 kommentarer:

  1. Hei Henrik, artig å lese om dine forfot-øvelser. Dette er nøyaktig det samme jeg har jobbet med de siste årene!
    Etter at jeg hadde løpt på meg skader både i kne, legg, og stortå kjøpte jeg Born To Run, og forstod at det var på tide å gjøre noen endringer!
    Jeg har klart å komme meg opp på foten og består "sandkassetesten", men sliter veldig med 180 steg-teorien. Er litt usikker på om det er nødvendig. For skadeforebygging er det nok ikke nødvendig med så høy kadens, men for optimal løping er det sikkert best. Jeg klarer det ikke i hastigheter under 13km/t, da blir det for mye tripping. Og 13 km/t klarer jeg ikke holde så lenge, så jeg har ikke helt fått det til. Velvel.

    Moro at du jobber med det samme! Hva slags sko løper du i? Jeg har slitt med å finne gode sko. Jeg har forresten gjort samme mekking av gamle sko som deg, men ikke like ekstremt.
    Jeg kjøpte noen Newtons, men de var litt for høy i hælkappen for meg så jeg får gnagsår. -og det er jo ikke noe alternativ å bygge opp hælen, for å si det sånn. Nå løper jeg i Nike Free 3.0 v3, (fake kjøpt på nettet til halv pris), det er fantastisk deilige sko med liten heel to toe drop. God plass til tærne, utrolig lette, og super fleksibilitet. Eneste aberet er at det alltid setter seg grus i de dype sporene, men det merker man ikke under løping.

    Stå på! Ser frem til å lese bloggen din fremover!

    Thomas
    Twitter: treitevold

    SvarSlett
  2. Så gøy. Det er for tidlig for meg å si at det er en suksess, men til nå er mine små erfaringer veldig positive. Knærne er bedre og plantar faciitt, har jeg ikke kjent på lenge. Men etter kun tre måneder, så skal jeg ikke si noe bastant.

    Løpesko-garderoben består nesten utelukkende av svært oppbyggede og vridningskontrollerte sko. Nå løper jeg faktisk flest turer i de hackede Saoucony Omni Pro. Et par som jeg etter tradisjonell læring hadde lagt bort pga for mange kilometer. Jeg har også kjøpt et par Inov-8 F Lite 195, som er tilnærmet en flat sko med lite demping. Jeg kjenner det godt i leggen etter turer med disse, så jeg bruker de med omhu.

    Nike Free har jeg fått anbefalt fra andre også, men det ser ut som om de har en del drop, eller? I hvert fall de nyeste utgavene.

    SvarSlett