lørdag 18. august 2012

Water, water, what is it good for?

Den vanlige oppfatningen blant folk flest er at tørsten ikke er noen god indikator på om man trenger mer veske i kroppen. Denne "veldokumenterte" artikkelen fra http://www.coreperformance.com viser denne oppfatningen: http://safe.mn/bfu.

Den utfordrende hypotesen fra bl.a. Tim Noakes (forfatter at bl.a. The Lore Of Running og nå Waterlogged) er at tørsten er den eneste indikatoren og at det tildels kan være farlig å innta mer veske enn den tilsier.

-Drink to thirst. Only.

Begge leire har mange gode poenger og mye forskning å vise til. Og begge er enige om at det er sunt å drikke vann og være tildels godt hydrert. Faren ved å drikke for mye resulterer også sjelden i vannforgiftning eller død.

Drikker man for mye kan man vanne ut elektrolytter/salter (hyponatermia) til et for lite balansert nivå. Men utover det så virker det som om 2 - 2,5 liter (og opp til 4 liter sier noen) er sunt. Nyrene kan ta unna opptil 15 L per dag. Vi prater her om veske totalsett, hvorav vann i seg selv bare er en del. Så det å få i seg tilstrekkelig mengde veske er enkelt.

Noakes' tilnærming synes også er bra siden den stiller spørsmål hvorvidt drikke-/sportsdrikkeprodusentene har laget en falsk oppfatning om å drikke før du blir tørst. 

Så:
  • Er tørsten en god nok pekepinn?
  • Er det like greit å drikke mindre og allikevel oppnå alle fordeler?

Core Performance-siten skriver at man bør drikke mer enn tørsten tilsier fordi 92% av blodet består av vann. Men er det slik at hvis man drikker mindre enn 2L vann/dag så går denne prosenten nedover?

Johanne Sundby som er professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo sier at:

- Det er ikke slik at kroppen blir bedre renset om man drikker mye vann. Nyrene skiller ut avfallsstoffene uansett. Kroppen har allerede et godt system for å regulere vannbalansen, nemlig tørsten. Når du føler deg tørst, er det kroppen sin måte å si ifra om at den trenger mer vann. Mange overdriver drikkingen og kan dermed i verste fall ødelegge tørstefølelsen. Stol heller på signalene fra kroppen og drikk vann når tørsten melder seg.

Dette sier noe annet enn den generelle oppfatningen. Men det virker som om det baserer seg på én studie ved U-PENN fra 2008 (som jeg ikke har lest), samt kanskje kanskje en fra 2002.  Den advarselen om at man kan ødelegge tørstfølelsen, tror jeg ikke er basert på forskning i hvert fall.

Uten å ha lest den nye boka til Tim Noakes, så ser jeg at han benytter argumenter som:

- Vi har utvikla oss fra andre skapninger som ikke trenger å bli fortalt når de skal drikke. Så hvorfor skal mennesket skille seg fra alle andre skapninger på jord at vi må bli fortalt når og hvordan vi skal drikke (sitat hentet fra Kondis nr.6/2012)

Jeg henger med i argumentasjonen helt frem til denne type påstander. Denne type ting kan jo ikke være basert på forskning. Vi kan vel ikke vite at de andre skapningene ikke drikker før de blir tørste? Eller for den saks skyld at de kan melde til andre i samme art at de bør drikke godt?

Noakes har mange andre veldokumenterte utsagn, så den ovenfornevnte er kun én ting han sier.

Egen erfaring er nok også filtrert rundt den gamle tesen om at man skal drikke mer vann enn det tørsten tilsier. Jeg mener f.eks. at jeg får vondt i hodet av å ikke ha drukket tilstrekkelig, selv om jeg kanskje ikke har følt tørst. Og siden dette kan skje om natten, altså at jeg er "tørst" og trenger mer vann mens jeg sover. Det vil si at det altså kan lønne seg å "drikke seg opp" noe for natten.

Samtidig har jeg også opplevd vært tørst for senere at tørstfølelsen "går over" uten at jeg har inntatt verken drikke eller mat. Et av rådene jeg leste i en overlevelsesbok på 90-tallet var å suge på en glatt sten for å bli kvitt tørstfølelsen. Dette må jo bety at jeg trenger mer væske, men at jeg ikke er tørst.

Men i et naturlig utvalg-perspektiv så virker det svært merkelig at kroppen har utviklet seg til å melde i fra "for sent", at det skal være noen nytte av å vente med å si i fra.

Eksempel på udokumenterte påstander som alle tror på:
Drikk mye: (fra  http://bramat.no/eksperter/sponsorartikler/724-slik-holder-du-familien-forkjolelsesfri)
Hvis du får i deg for lite veske kan du bli mer mottagelig for forkjølelser. Dette er like viktig høst som vinter. Anbefalingen er minst to liter per dag.
Jeg tror det er smart å drikke mer f.eks. for personer som har en sykdom som krever mer vann for å heles (litt uklart dette), f.eks. feber, oppkast, diaré, alkoholinntak(?). Eller når man faktisk svetter mer enn vanlig ved anstrengelser eller under varme forhold. Og kanskje om natten. Eller når man vet at man ikke får tilgang til så mye veske man trenger den kommende perioden. Om å innta med veske under konkurranser, er Noakes helt klar på at vi ikke trenger å drikke mer enn tørsten tilsier, ei heller innta saltblandinger.

Hendelser som denne her er i alle tilfeller uhyre sjeldene (første jeg har hørt om): Hjerneskade etter ørken-maraton fra PerthNow.com.au: http://www.perthnow.com.au/news/western-australia/run-competitor-brain-damaged/story-e6frg13u-1226453235952

Interessant artikkel fra IRunFar, som faktisk har lest boka til Tim Noakes: http://www.irunfar.com/2012/07/waterlogged-a-dogma-shattering-book.html

Så, alt med måte (også oppfordringen om å ta alt med måte), også det å ikke drikke/drikke før man blir tørst.

torsdag 2. august 2012

En løpetur på Alcudia, Mallorca


Running to the the top of Alcudia, Mallorca - Talaia d'Alcudia

Where to run in Alcudia, Mallorca, Spain - to get there, run/walk on the outside of the golf course from the south, or through Es Mal Pas from the north (passing Les Tres Cruz on your way up) -this direction you may also bike most of the way. A shorter way to the top is to start at Cami de s'Alou at the south of the old part of Alcudia.