mandag 24. desember 2012

Hvordan bruke kartreferanser på Garmin Forerunner 310XT for å finne geocatch eller punkter på kartet (orientering)

Her kan du se hvordan du kan legge en kartreferanse direkte inn i Garmin Forerunner. Du kan bruke den til geocatching, orientering, å finne punkter i terrenget eller for å hjelpe til med å finne kjentmannsposter.

Enten så kjenner du kartreferansen, eller så kan du lese den av på kartet (det står en enkel opplæring på hvordan du gjøre dette på mange turkart).

Velg riktig posisjonssystem

Det første du gjør er å gå inn og stille inn det riktige posisjonssystemet på klokka:
 • Gå inn på Forerunner: Settings - System - Units - og velg alternativet: UTM UPS.
Det står for Universal Transverse Mercator / Universal Polar Stereographic, så slipper du å google det selv. Dette trenger du kun og gjøre én gang.

Legge inn kartreferanse

Så finner du frem kartreferansen din (eksemplet her er Operaen i Oslo, med sekssifret kartreferanse på Nordmarkakartet 981 425). I tillegg til disse seks sifrene trenger du å finne 100-kilometerrute som f.eks. på Nordmarkakartet er for østlig 05 (eller 06 lengre øst), og 66 for nordlig.
 • Så går du på Forerunnern - på GPS - go to location/mark location (*GPS må være aktiv)
 • Her skal du legge inn punket ditt på denne måten:
  • Legg inn ønsket navn på punktet (her Opera)
  • Under Position legger du inn
   • Øverste linje: 32 N (eller V) 0598100 - **de to siste tallene er meterrutene som du må legge inn, men som ikke er viktige i vår type orientering
   • Nederste linje: 6642500
  • Det vil da se ut som på bildet
  • Velg Go To eller hente opp dette puntet senere under GPS og Go to Location
  • På denne måten kan du legge inn mange punkter før du legger i vei over skog og mark
Kanskje en enda enklere metode å gjøre dette, uten å kjenne kartreferansen, finner du under linken under. Denne kan også benyttes på tidligere utgaver av Forerunner, 305 og 205.:
http://alletingultra.blogspot.no/2011/05/hvordan-benytte-garmin-forerunner.html

*GPS må være aktiv når du gjør dette. Dvs. at du må gjøre det ved vinduet eller utendørs. Garmin vil helst ikke at du bruker dette produktet på denne måten. De vil heller at du kjøper en egen GPS-tracke-anordning til denne type bruk, så de har ikke akkurat lagt opp til at det skal være enkelt. Dette var faktisk bedre på FR305/205

**De to siste tallene beskriver hvor i 100-meter-ruta punktet er. På kartreferanser, så er ikke disse to tallene med. For å treffe best mulig pleier jeg å legge inn _____50, slik at punktet er midt i 100-meter-ruta.

***32V er "sonebeltet" for hele det sørlige Norge. Ikke viktig.

Oppdatering oktober 2013 - denne funker stadig like bra. Nå tror jeg Garmin Forerunner 310 snart er ute av markedet, men selges relativt rimelig, ned mot kr 1400,- f.eks. via LetsDeal ... http://www.letsdeal.no/r/16614/9187663/shopping

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar