mandag 14. januar 2013

Jumper's knee *solved*

Jumper's knee eller hopperkne er en utbredt skade blant løpere og utøvere at andre mer sportsgrener med mer "krasse" svinger og hopp. Annet navn på denne er Patallar  tendonitis, altså en betennelsetilstand eller betennelse-lignende tilstand for kneskjellsenen. Den du kjenner på undersiden av kneet.

Det er ikke det samme som runners knee, eller ITBS som er å ha problemer med senene som går på yttersiden av låret og krysser foran kneet.
Her er meg med patella straps.
Brukt flittig fra 2003 til 2011. Ikke siden 1.1.2012

Jeg har hatt problemet i mer enn 20 år, og hadde regnet med at den kroniske tilstanden ville følge meg i graven. Jeg har allikevel løpt, stort sett rolig, forsøkt å begrense tid på harde underlag. Jeg har også hatt god nytte av (i hvert fall som en placebo effekt av) knee-strap. Smerten har vært spesielt dagene etter trening, i trapper, særlig nedover. Det har vært en tendens til at problemet har vært større dess flere fartsøkter jeg har hatt og selvfølgelig lange økter på hardt underlag.

Nå har jeg så og si ingen av disse smertene i kneet. Det er flere ting som kan ha spilt inn på helbredelsen, uten at jeg kan si at en av de er de riktige. Alle remedier er forsåvidt sunne og kan gjøres av alle, vil jeg tro.

Så dette er min rangering av årsaker til at jeg er kvitt jumper's knee:
  • Kjernemuskulatur for setet - slack rumpe får det til å løpe og gå litt som Charlie Chaplin -på en overpronerende måte. Trener du gluteus minimus, -medius og -maximus vil du automatisk vri foten mer i fartsretningen. Det er bra for løpestilen din, og knærne.
  • Overgang til forfotløping - fra å være en typisk hæl-løper, setter jeg nå ned foten noe lengre frem. I tillegg har dette muliggjort lettere sko, som også kan ha noe med saken å gjøre. Siden problemet har vært større ved rask løping, så tror jeg nettopp hæl-nedsett kan ha vært en sterk medvirker til problemet. Kanskje også tå-av, som jeg tror er en del mindre nå. 
  • Stryrketrening for knærne - et par enkle øvelser:
    • http://www.youtube.com/watch?v=FWvNxZrgK1w
Fatt mot, du hopperknelidende!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar