torsdag 15. mai 2014

Hvorfor afrikanere løper fortere enn nordmennHer er årsaker som forskjellig forskning har landet på:
 • Oppvekstvilkår - som tvinger afrikanere til å løpe mye
 • Kosthold - høykarbo og melk (!)
 • Treningsfilosofi - mye og i passe fart
 • Geografi - naturlig høydetrening hele livet
 • Evne til å presse seg - motivasjon for trening og konkurranser
 • Antallet personer som faktisk driver med løping og dermed henter ut toppen
De som fulgte Jann Posts nyhetsbrev fra Kenya på nrk.no fikk en utrolig interessant reise rundt der verdens beste langdistanseløpere utvikles. Han gjennomgår også årsakene over. Han oppsummerer i http://www.nrk.no/sport/post-kort-om-kenyas-lopesuksess-1.11681128 at mange (av disse) faktorer spiller inn, samtidig som genetikken er viktig. At afrikanernes lange, smidige lemmer passer til langdistanseløping. 

For å kutte til biljakten, her er svaret:

Mitokondriene i musklene er det som gir kroppen kraft. Etter at næringsstoffene vi inntar er delt i sine minste bestanddeler, skyfles de ut i musklene og mitokondriene -så er det elektronene som bidrar til energien via kjemiske prosesser og det utvikles to typer energi:

Respiratory chain som viser hvilke kjemiske prosesser som skjer i en mitokondrie som avgir energi
 • ATP - som gir bevegelseenergi til musklene 
 • Varme

Samme elektron kan ikke bidra til både ATP og varmeenergi. Det er enten eller. 

Derfor betyr naturlig utvalg at genene i personer som stammer fra varmere strøk, gir personer som jevnt over vil respondere bedre på kondisjonstrening og også utvikle mer kraft til fremdrift enn varme sammenlignet med bl.a. oss nordboere. De har gener som produserer mer ATP (bevegelseenergi) enn varme enn meg selv.
4 kommentarer:

 1. Hm, da er kanskje dette kosttilskuddet interessant for oss løpere?

  http://www.friskogfunksjonell.no/atp-tilskudd/

  SvarSlett
 2. Det er interresant. Jeg har en aning om at en tilsvrende undersøkelse blant løpere ville vise noe det samme der. Altfor tidlig å si, selvfølgelig, men jeg kan også anta at effekten er der for sub-eliten, de som ikke har tatt ut all sitt potensiale under langvarig trening (ala rødbetejuice).

  Inntil videre tror jeg bare at jeg fortsetter å trene for å øke mengden mitokondrier i musklene på tradisjonelt vis :-)

  Takk for link! Skribenten virker å være en seriøs blogger på mange områder.

  SvarSlett
 3. Her kommer det strenge PK-politiet, som bare vil minne om noe du selvfølgelig vet: Det er store genetiske variasjoner mellom ulike afrikanske folkegrupper, så det blir unyansert å si "afrikanere" hvis du her snakker om enkelte øst-afrikanske folkegrupper, som tradisjonelt er de som har gjort det best i langdistanseløping. På samme måte som "naturlig høydetrening" faller bort, hvis du snakker om Afrika, all den tid kontinentet har plenty av lavland også. Snakker du derimot om Kisumuregionen i Kenya, gir det med en gang større mening.

  Det blir litt som å si at alle europeere er bedre i langrenn fordi det er mye snø på Meråker ;-).

  SvarSlett
 4. Ja, jeg går rett i genereliseringsfella her. Og i tillegg trekker jeg tilbake selve argumentet som hovedpoeng i et senere innlegg.

  SvarSlett