lørdag 14. april 2012

Bygg merkevare for løp. Just dont look to Norway.

Det er nå svært vanlig at det er mer enn et valg av distanse og vanskelighetsgrad på løp i Norge.

Oslo Maraton
Ta løpet-som-på-folkemunne-blir-kalt-Oslo-maraton som eksempel: Hvis vi ser bort fra barneløpet, så er det hele fire alternativer; 3, 10, 21 og 42K. Bare et av disse alternativene er faktisk et maraton. Det er storartet at det finnes flere valg, men ikke på samme dag/i samme løp. Det er fullstendig tullete å ha fire alternativer. I 2011, var det vel også kun et mindretall som løp den faktiske distansen.

Samme løp for alle
Et løp mener jeg, skal være noe man møter opp til. Man varmer opp og stiller seg på startstreket samme med de andre som skal løpe samme distanse. Selv om ferdighetene og sluttiden blir veldig forskjellig, så er det den samme oppgave som løses, man har de samme harde kneiker og opparbeider seg de samme skryte-rettigheter. Når du ser sidenmannen din slite, så skal du kunne tenkte at -vi er sammen om dette. Fint også for publikum som vet hva deltakerne er med på.

Hvis argumentet er økonomi, så tenker man heller kortsiktig på å lage et sammensurium av valg og ikke satse på unikhet og at merkenavnet faktisk stemmer med varen.

Ringeriksmaratonstafetten blør goodwill
Se også på det utmerkede arrangementet Ringeriksmaraton; du kan løpe hele maraton, "halv-maraton-stafett", fire-mannsstafett og åtte-mannsstafett. Rent bortsett fra at det er morsomt å ha en stafett for to personer som veksler halvveis på en maraton, så er alt annet enn den opprinnelige åtte-mannsstafetten dill.

Lurer du på hvem som vant; ja da må du først finne ut hvilken av de TJUE-EN klassene laget/personen løp i, og da ser jeg bort fra aldersbestemte klasser. Tror du jeg tuller? Sjekk denne linken: http://www.ringeriksmaraton.no/arrangement/2012/distanser-og-klasser

Man fjerner unikheten til løpet, man fjerner mye av sammenligningsgrunnlaget og det morsomme med det. Å plutselig komme opp med en fire-mannsstafett etter femten år ...? De første femten årene løste man behovet for å løpe ca 10 K hver med å ta to etapper.

Hva med å si: Det er ETT løp, det er en stafett med åtte etapper - klassene er DAME, MANN og MIX. Vil du løpe maraton? Ok, da løper du åtte etapper alene enten som dame eller mann (neppe mix:-) ). Vil du løpe sammen med kjæresten? Da løper dere fire etapper hver. Vil du løpe en annen tullete blanding av distanser, så gjør det. Men Ringeriksmaratonstafetten består av åtte etapper. Og var en av de første i sitt slag i verden og kunne blitt benyttet til å gjøre løpet og Ringerike berømte. Men med dagens surre-inndeling, hvem gidder å bry seg.

Se til Gøteborg og Varvet! Look to NY. Just dont look to Norway.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar