onsdag 1. januar 2014

Lore of Running by Tim Noakes

Lore of Running
My rating: 4 of 5 stars

En stor bok, også i overført betydning. Svært interessant og omfangsrikt innhold.

Allikevel får jeg etterhvert utover i kapitlene en gryende følelse av mr. Noakes rir sine kjepphester for langt. Uten at det nødvendigvis er gale opplysninger, så kan selv disse veldokumenterte påstandene bli tvilsomme.

Jeg kan trekke frem noen punkter som jeg mener at ikke alle "sider av saken" blir like godt belyst:

The Central Governor Theory (CGT) ) - uhyre interessant og nyttig apporach, men den er kanskje ikke helt som Noakes mener? Dette er også diskutert i en god artikkel i magasinet Kondis (des.2013).
Høy-intensitetstrening - en utledning av CGT vil være at mye av treningen bør være i konkurranselignende fart, for å øve guvernøren opp til å tillate større blodmengde til hjertet. Ikke alle trenere er enige i dette.
Running heel to toe - Årsakene til at man bør ha en god del oppbygning i skoen er ikke god nok beskrevet, mener jeg.
Oppbygde sko/Høy "dropp" (10mm) - Med en slags forkjærlighet for Nike og joggeskoens utvikling, feiler Noakes å forklare om det virkelig blir mindre skader av å benytte oppbygde sko under løping.
Stretching - noe jeg ikke er uenig med er en viktig del av treningsprogrammet, men i boka beskrives ikke motstandernes argumenter godt.

View all my reviews

6 kommentarer:

 1. God bok (men hoppet over en del underveis).

  Det er mulig Noakes har moderert seg når det gjelder punktene "running heel to toe" og "Høy dropp". Han gjorde selv en studie i 2002-2003 hvor han sammenlignet løpere som løp på forfot og hel. Han fant at førstnevnte ga 50% mindre sjokk gjennom knærne... og det burde jo telle for noe, men i Runner's World i 2004 ville han fortsatt ikke anbefale å løpe på forfot/midtfot.

  http://www.posetech.com/library/pp-RW-0001.html
  http://www.posetech.com/library/dr-02-04-004.html

  SvarSlett
 2. Ja, helt klart en god bok. Ikke negativt med forskjellige meninger, bare litt rart med en så nøye kar som Noakes at han er litt ensidig på noen områder.

  Skal sjekke de linkene!

  SvarSlett
 3. Gammel vane vondt å vende. Jeg tipper det er litt gammelt tankegods som rett og slett bare henger igjen her. Noakes har snudd på andre områder (kosthold), så kanskje han snur her også. Enig i din kritikk.

  SvarSlett
 4. Syns forøvrig også at CGT er kjempespennende teori. Jeg kjøpte nylig Matt Fitzgerald sin bok "Run: The Body-Mind Method of Running on Feel", hvor teorien (eller beslektet forskning) utgjør grunnlaget. Har ikke kommet i gang med den enda, men tror det blir interessant lesning.

  http://www.amazon.com/RUN-Mind-Body-Method-Running-Feel/dp/1934030570/ref=tmm_pap_title_0?ie=UTF8&qid=1390170981&sr=1-1

  SvarSlett
 5. Jeg slutter aldri å undre meg over hvor gode vi mennesker til å abstrahere rundt ulike emner.
  Kanskje er det enkleste det beste? Dersom du skal bli til å løpe..kan det være lurt å løpe? Dersom du skal bli god til å løpe langt, og på et spesielt underlag..kan det være lurt å trene på å løpe langt og på dette underlaget?
  Et menneske har betydelige, fysiologiske kapasiter tilgjengelig bare de mobiliseres gjennom trening.Våre forfedre var så mye i bevegelse at kapasitetene var mobilisert. Dagens mennesker har gjennom å venne seg til et liv med utstrakt komfort og lite, fysisk aktivitet klart å trene bort den fysiologiske kapasiteten.

  SvarSlett
 6. Mye sant i det. Jeg er nok en av de som liker å abstrahere :-)

  Og løpe.

  SvarSlett