tirsdag 8. november 2022
Nye løpesko: Hoka Zinal Trail
Asics Metaspeed Edge v Edge+ v Sky v Sky+ v Magic Speed - Sammenligning
Asics Metaspeed har to "lester", Edge og Sky, hvor ideen er at Edge skal benyttes av løpere som øker stegfrekvensen når farten går opp og Sky for løpere som heller øker steglengde. Sky har en lavere drop enn Edge.
Sammenligning mellom Asics Metaspeed-løpesko, med drop, vekt og pris |
"Rocker" kan beskrives som hvordan skoen "dytter" løperen fremover. Dette mener altså Asics passer bedre for steglengdeøkere, de som øker lengden på hvert steg når farten øker, i stedet for å øke frekvensen så mye. Prøver du begge typene vil du muligens merke at Edge ikke gir det samme "kick" som Sky-modellene. Drop-en er lavere i Edge, som muliggjør den enda lettere vekten.
Kristian Blummenfelt, som var raskeste løper i verdensmesterskapet Hawaii Ironman 2022 og løp maratondelen på 2:39 benyttet disse Metaspeed Sky (ikke-pluss), i tillegg til flere andre toppløpere. Kvinnenes vinner, Chelsea Sodaro benyttet versjonen fra 2021.
mandag 7. november 2022
Saucony Endorphin Pro v Speed v Shift v Edge - Sammenligning
Saucony Endorphin Pro 2 - litt tyngre enn versjon 3 |
søndag 30. oktober 2022
Hytteplanmila - statestikk gjennom tidene (inntil 2022)
<33M og <38M personer under 33 minutter og 38 minutter
Sub 45/48 min pl. = hvor en tid på 45 og 48 minutter gir av plassering innenfor kjønn
45/48 minK.pl. = hvor stor andel den har foran seg som løp på 45/48 min
onsdag 8. juni 2022
Hoka Rocket X
fredag 13. mai 2022
Et godt treningsopplegg for løping
Et klassisk, enkelt og godt treningsopplegg har med tre elementer som kan være med i rutinen hver uke eller hver fjortende dag:
- Rolig langtur
- Terskel/tempo
- Intervall/hurtighet
(Foto: Faksimile fra Kondis, 3,2022) Bill Bowerman virker å være enig i opplegget. |
Første del av treningsåret handler om å samle overskudd og få opp antall kilometer løpt per uke. Du trenger ikke å tenke på så mye mer enn det. Etter hvert, i tredje eller fjerde uke, kan man legge inn stigningsløp under turene for å vekke muskelfibre og forberede neste fase.
- Doble terskeløkter
- Laktat og laktatmåling
- Høydetrening
fredag 29. april 2022
Øktforslag #4: 15K Langtur med innlagt maratonfart
Maratonopplading er alltid en spennende blanding av rolig og kvikkere langturer. Løper jeg for mye fort og blir skadet, eller løper jeg for lite fort og ikke forbereder meg til den siste delen av konkurransen.
Denne øktalar det ta hensyn til både formen du er i og at du trenger både å løpe lenge og trening i konkurransefart på slitne bein.
mandag 18. april 2022
Øktforslag løping #3: Tom Osler's half mile sharpenings
Ideen bak sharpenings er at du alltid skal løpe kontrollert og med god form! Den er fin å bruke i oppkjøring til konkurransesesongen. Kan gjøres en gang i uken om du ønsker.
- Oppvarming
- Løp 3, 4, 5 eller 6 ganger 800 meter hvor du starter repetisjonen rolig og øker gradvis utover i økta fram til 600 meter
- Pause ett til to minutter
- Løp rolig hjem
- Finn en relativ flat løype hvor du kan løpe 800 meter
- Start rolig og kjenn etter i kroppen at du er avslappet
- tenk på hode, nakke, skuldre, armer, hofte, lår og legger
- Så øker du tempoet hver 50/100/150 meter og forsikrer at du er avslappet før du øker tempoet igjen
- Når du kommer til 600 meter, så løper du så raskt du kan hvor du fremdeles har god avslappet form
- Så reduserer du gradvis tempoet igjen fram til 800 meter
Faksimile fra boka, merk at Tom Osler benyttet yards og mile |
søndag 3. april 2022
Hvor fort kan du løpe? Følg "som-regelen"!
Moderat god løper på testløp (Foto: Tøyen Parkrun, mars 2022) |
Legger du på 12 sekunder på kilometeren, så kan du løpe dobbelt så langt
Dette er "som-regelen", altså den regelen hvor du sier, "Som regel ..."
Utgangspunktet er at du har en distanse som du har løpt for ikke altfor lenge siden, det kan være alt fra en femtenhundremeter til et maraton. Er det tidlig i sesongen, så er sjansen større for at det er noe der i mellom, en 5- eller 10-K. Kanskje et parkrun en lørdag formiddag, hvor du tok i det meste du hadde. For enkelhets skyld sier vi at det nettopp et 5K-løp. Kanskje du løp på 19 minutter, 23 minutter, 27 minutter eller 31 minutter ... helt normale og gode tider for mosjonister som oss.
Dette er veldig omtrentlig og innehar mange faktorer, og stemmer derfor ikke på en prikk. Men det en er god ... ja som-regel.
Løper du 5K på 25 minutter, altså med 5min-pace per K, så kan du løpe en 10K med 5:12-pace, og ende på 52 minutter, en halvmaraton i 5:25-pace, maraton i 5:37-pace. Har du løpt ei mil på 45 minutter, så kan du gjøre det motsatte for å finne 5K-konkurransepacen, altså 4:30 minus 12 sek ...
Faktorer som endrer som-regelen:
Er du i "god" form, altså du ha kanskje hatt en tremånedersperiode med flere løpte kilometre enn vanlig, så trenger du kanskje bare å legge på 10 sekunder eller mindre. En eliteløper har kanskje det samme tallet med bare 5 eller 7 sekunder. "Dårlig" form gir motsatt effekt.
Si at du satt 5K-testløp-grunnlaget ditt en lørdag med glatt underlag eller i en kupert løype, eller kanskje ikke gav alt du kunne, så kan du trekke fra, si et halvt minutt for å finne grunnlagspacen.
Å løpe på samme form
Løper du en 5K, 10K og halvmaraton i samme del av sesongen, så tror jeg du vil se at denne regelen holder seg sånn passe. Kanskje du må legge på mer fra 10 til 21K, som kan komme av at du har løpt litt få kilometer for at denne regelen skal passe, eller du må legge på mindre fra 5K til 10K, som kan være at du er i bedre form eller rett og slett er litt bedre på 10 enn 5K.
Å løpe seg i form
En moderat løper som ikke løper mye på VO2Max i treningen, vil merke at selve konkurransen gjør at man booster formen, slik at to uker etter et løp, vil man faktisk være i bedre form og løper fortere i neste løp.
Målet og egen erfaring
Så du kan si at "målet" er å måtte legge på færre sekunder ved å doble distansen. Fra min 2019-sesong, som for meg var bra, ser jeg at jeg hadde følgende tider innenfor et kvartal, 3:50-pace på 5K, 3:55-pace på 10K og 4:13 på halvmaraton. Så her er det jo store avvik fra som-regelen. Fem sek fra 5 til 10K var nok på grunn av at formen var bedre og at 10K var på Hytteplanmila som av en eller annen årsak er rask. 18 sek økning fra 10 til 21 er mye, enda jeg var kanskje i like bra eller bedre form. Men dette var på Jessheim i kuldegrader, slaps og delvis glatt føre. Og om du se på endringen fra 5K til halvmaraton, så er økningen 23 sekunder som jo sitter som kram snø på som-regelen.
torsdag 24. mars 2022
Øktforslag løping #2 - Progressiv tempo (anaerob terskel)
Tempoøkter skal foregå på hastighet eller belastning på eller omkring anareob terskel, som beskriver høyeste nivå hvor kroppen produserer like mye melkesyre som den fjerner. Over dette nivået produserer altså kroppen MER laktat enn den klarer å fjerne, derfor blir etterhvert kroppen stiv. Sånn kort fortalt.
Tendensen for trenere er å si at den heller bør foregå litt på undersiden av terskel i stedet for litt over. Man skal dytte terskelen oppover, ikke trekke den etter seg, men de fleste foreslår både på, under og over.
Løp progressiv terskeløkt på relativt flat løype for å holde kontroll på puls og fart |
Dersom det er slik at for mosjonister så vil trening på terskel ikke gi samme effekt som for eliteutøvere og at større andel av treningen bør være over terskel opp mot vo2max, så kan det altså være smart å legge inn noe mer løping i høyere hastighet.
Den progressive tempoøkta gir dette:
- God oppvarming avsluttet med stigningsløp og dynamisk tøyning
- Løp tre til sju kilometer hvor du starter et stykke lavere enn terskel, "flyt-fart" eller "up-tempo" og finn god rytme - løp en halv eller hel kilometer før du øker tempoet noe og gjøre dette opp til terskel-fart hvor du puster tungt, men at det ikke er ubehagelig. Siste 500 til 2000 meter, øk til hastighet over litt over terskel, fremdeles med god kontroll men hvor du puster hardt
- Rolig jogg hemmat
Terskeltrening v Vo2max, nye tanker
De siste årene, kanskje aller mest på grunn av Team Ingebretsens suksess, har terskeltrening blitt ansett som den røde løperen til raskere langdistanseløping. Om du leser andre innlegg på denne bloggen, så vil du også se at jeg varmt anbefaler denne formen for trening. Den gir ikke for høy belastning, og er en aktivitet man kan gjøre relativt ofte og den gir gode resultater.
Når jeg leser igjennom eller hører podcaster om temaet som handler om dette per se., så virker det som om det er det viktigste elementet for å løpe fortere. Det handler i mindre grad om å ha en høy Vo2max eller å trene slik at denne blir høyere, men det handler om å ha høyest mulig utnyttelse av det oksygenet man tar opp, hvor mange prosent av Vo2max man kan ligge på uten å bli stiv.
Alt dette er rett. Tror jeg.
Samtidig sniker det seg inn en tanke om at dette gjelder mer for de som allerede har tatt ut mye av potensialet sitt på Vo2max, de som har trent fire-fem-seks år tilnærmet som eliteutøvere. Sindre Buraas sier (unnskyld ev feilsitering) at en submaksimal utøver (f.eks. meg) ikke får samme effekt av mye terskeltrening, men må oftere opp mot Vo2max for å få mer effektivt treningsutbytte. Mulig jeg forstår ham feil. Men jeg synes å høre samme tendens hos Sondre Nordstad Moen og andre når de prater om løpetrening i sin helhet og ikke terskeltrening for seg.
Det impliserer at mer at treningsarbeidet bør foregå over terskel enn antatt tidligere. Så hvordan skal jeg gjøre dette uten å belaste noe særlig mer og ikke bli skadd. Mine kortintervalløkter er egentlig ikke Vo2max-økter per i dag, fordi de har korte drag og pausene er for lange. Men det kan bety at små justeringer av disse kan betale seg. At dragene blir noe lengre og pausene kortere. Tom Oslers "Sharpenings" kan være aktuelle, og også progressive tempoløp, som forklart i kommende innlegg her på luftsult-bloggen.
Sjekk denne videoen med Sage Canaday hvor han forteller om hvorfor Vo2max-tallet ikke er viktig: https://youtu.be/HQ8yVDT5FsI
Og landsfader Marius Bakkens approach til
The Norwegian model of lactate threshold training and lactate controlled approach to training.
tirsdag 22. mars 2022
Øktforslag løping #1: Kort trapp 1-2 (Hurtighet/Intervall)
- God oppvarming med stigningsløp og dynamisk tøying og driller
- 1 min i 3.000m-pace
- 1 min pause med jogging eller rusling
- 2 min i 5.000m-pace
- 1 min pause
Gjenta denne korte trappa tilsammen fire, fem, seks eller sju ganger beroende på hvor i sesongen du befinner deg og treningsgrunnlag. Ro ned med rolig jogg på vei hjem.
Da får du altså 12 til 21 minutter i høyt tempo, og i tillegg ganske høy puls i 6-10 minutter pause.
For en som ligger rundt 20 minutter på 5K-konkurranse, altså 4min-pace, vil ett-minutterne løpes i ca. 3:50-pace og to-minutterne i omkring 4min-pace. Er det på ujevnt grunnlag, eller kupert vil nødvendigvis farten gå ned, men følt anstrengelse være den samme. Er kilometertiden din 5 min på distansen, så gjelder denne hastigheten også her, med minus 4:45-4:50-pace for de korteste dragene.
Økten kan gjerne kjøres på tredemølle og dermed ha svært god kontroll på farten.
God tur!
Her er link til noen som faktisk kan sakene sine:
Per-Gunnar Alfheim skriver om trening til halvmaraton for begynnere (vi er jo alle begynnere, alltid!) : https://www.kondislopet.no/treningsprogram-til-halvmaraton-for-nybegynnere.6319113-532755.html
Jack Daniels løpsfartskalkulator. Nyttig for å finne ut hvor fort du skal løpe dragene i og hva du kan regne med å løpe på i forskjellige konkurranser:
søndag 20. februar 2022
Takk for tidenes lammeste OL ... i Beijing 2022
Skjermdump fra nrk.no |
OL i Beijing 2022 må være noe vi kommer til å glemme innen denne søndagen er omme. Rekordfangst av medaljer (for Norge selvfølgelig) til tross ... Hvitvasking, industrielt rigging av arenaer, publikum som heier på kommando og koronakontroll av ypperste klasse. Dette var kjedelig, pinlig ... for hver øvelse sitter jeg med mer flau smak i munnen. Hjelper ikke for meg at løperne har "lagt ned veldig mye arbeid". Det er kjedelig!
Legg ned hele OL og ta det opp igjen om 50 år! Eller 52, da for å holde seg til olympiadens intervaller.