lørdag 17. november 2012

Årsak nr 9 for naturlig løping; fotnedsett


Sett foten under deg

Setter du foten ned foran kroppen, så bremser du bevegelsen fremover. Du stopper ikke opp, men du må bruke ekstra energi til å sette opp tempoet igjen. 

Jeg tror mange har inntrykk at god løping handler om å ta lange steg, at man sparer energi ved å sette foten ned sjeldnere. Men det er contrary; Det er ved bakkekontakten du akselererer, ikke i lufta. 

Slik sett ville logikken tilsi at å ta svært korte steg ville vært det raskeste. Men uten at jeg kan peke på hvilken av Newtons lover som det strider mot, så er det jo ikke slik. 

Det finnes en ultimat steglengde, som gir riktig fotnedsett og best fremoverdrift over tid. For mange hæl-løpere betyr dette å ta litt kortere, og litt hyppigere steg. De to faktorene er lettere å tenke på enn det å sette ned foten tidligere.

Har du lest om forfot/midfot-løping på nett, så er det vanskelig å komme unna 180-steg i minuttet-regelen. Det kan høres mye ut, og til tider så er det stressende. Men jeg tror du raskt finner ut at det har noe for seg. Har du en smarttelefon, kan du laste ned en metronom-app, hvis ikke, så tell til 30 på ett av bena i løpet av 20 sekunder på klokka, da har du 180 steg/min.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar