tirsdag 27. november 2012

Årsak nr. 3 til naturlig løping; barbeint-aktig


Mere likt å løpe barbeint


Dette er et interessant spørmål: Bidrar forskning og utvikling til noe positivt til løpestilen i forhold til "det opprinnelige", å løpe barbeint? Eller kan det være slik at vitenskapen løser ett problem ved å innføre ett annet?
Babylon style

Pre 70-tallets løpere hadde noen skinnfiller med tynn såle på beina. Eller enda lengre tilbake, sandaler. De trente like mye og løp som i dag. Mange ble sikkert også skadet da, men jeg finner ikke noe data på det. Så kom Bowerman som tenkte at hvis man skal tilby løpesko til hopen, så må det være en mer "folkelig" utgave, ikke racer-sko. En opphøyet hæl på skoen, vil kunne gi støtdemping og mulighet til å strekke ut lengre i hvert løpesteg.

Etter noen år med denne typen sko, meldte skadene seg og man satset på å i tillegg til å lage demping på skoen, støtte opp for å redusere ustabilitet og pronering.

Men skadefrekvensen var og er fortsatt like høy.

Mange kan løpe i hva det skal være uten å få skader. Anatomien tilpasser seg raskere for noen enn for andre. Men jeg tror de fleste vil ha fordel av å bruke sko uten stor grad av demping, hæl og stabilisering, men la kroppens egen anatomi står får disse elementene selv. Altså løpe mer som om de ville ha gjort om de løp bærrføtt.

Mine sko har demping, bare for å legge til det. Men jeg har en langvarig strategi på å løpe "naturlig". Jeg kunne også tenke meg å prøve et par Hoka i tillegg til Vibram 5fingers ... som ikke passet.

mandag 26. november 2012

Årsak nr 4 for naturlig løping; bedre løping

Løpingen din bli bedre


Av alle årsaker så er denne kanskje den mest subjektive og kun basert på min egen korte erfaring for strekker seg fra januar 2012 til nå. Sparsomme forsøk barbeint, flatere sko med mindre heel-to-drop, fokus på løpestil har gjort løpingen min bedre. Penere, om du vil. Det føles penere. Jeg føler meg mer som Grete Waitz og Anton Krupicka, i stedet for Cosby, Stills n' Nash på løpetur. For å si det sånn.

Kortere steg, "gjerrigere" stil. Følelsen av å løpe v følelsen av å daffe avgårde.

I tillegg har gjennomsnittfart på trening økt. Den raskeste formen for løping er omtrent som tidligere. Jeg klarer ikke å spurte på forfot. Men de tregeste turene går klart fortere.

Og så tenker jeg også; Når det føles så bra etter kort tid, så er det mye igjen ved å bli enda bedre.

lørdag 24. november 2012

Årsak nr 5 for naturlig løping; pronering


Bli kvitt pronering


Pronering?
Kort sagt: Pronering er definert som landing hæl, rulling forover med press ned på fotens innside og sparke fra med stortå. Overpronering er definert som at achilles har en annen og syklig vinkel enn leggen ved fotnedsett -at foten "knekker" innover som vist med det venstre bildet. Og noe som bør forhindres, mener mange.

Når du lander med foten lengre frem mot tåballene og setter hælen ned sammen med resten av foten eller ørlite senere, slipper man store deler av denne knekken i kontaktsøyeblikket.

Og når vi prater om pronering, hvorfor ikke avskaffe hele begrepet først som sist! Les hva Ian Griffiths sier: http://www.kinetic-revolution.com/overpronation-accurate-or-out-of-date-terminology/

fredag 23. november 2012

Årsak nr 6 for naturlig løping; raskere

Norges beste langdistanse-
løper, Øystein Sylta foreslår
kortere steglengde og mer
aktiv armbruk, hvis du vil
løpe fortere,

Forbedre tiden min 5 % på kort tid


Øystein Sylta mener at å trene på å løpe korrekt kan stå for 5 % effektivitetsforbedring ved at du har lavere energiforbruk for hvert steg.

Se artikkel i DN: http://www.dn.no/dnaktiv/article2365394.ece

Han gir to konkrete råd:
  • Kort ned steglengde
  • Bruk armene mer aktivt
;-)

onsdag 21. november 2012

Årsak nr 7 for naturlig løping; tær v bein

Tærne dine slipper å løfte kroppen

Ikke slik ...

Den gjengse Nike coporation-tankegangen innen mosjonsløping er at man skal rulle fra hæl til tå -for så å tå'e fra. Altså at tærne skal spenne fra for å få et best og lengst mulig steg.

Mål først dimensjonen på en av tærne dine, og så dividér vekten din på dette tallet. Det tallet er høyt. Altfor høyt for de små søte tåttelittene dine.

I stedet for å spenne fra med tærne, tenk heller på at du skal løfte kneet oppover i fartsretningen. Kneet, låret, setet og hoften er mye mer hensiktsmessige muskelgrupper å bruke til fremoverbevegelse enn tær.

Så slipper tærne dine den store belastningen og du bruker sterkere deler av kroppen til det viktigste i løpingen, å kjempe mot ev med tyngdekraften.

tirsdag 20. november 2012

Minus 4x4

Må innrømme at jeg gleder meg over at Ingrid Kristiansen skriver om (slakter :-) ) det meste av forskningen innen trening i blogginnlegget under:

http://www.ingridkristiansen.com/2012/11/01/hvor-lang-tid-tar-det-a-fa-god-kondisjon/

Når alt annet skal gjøres raskt og uten særlig belastning, så hvorfor ikke selve forskningen? Jeg misliker den typen quick fix som bl.a. 4x4-trening innebærer. Selv om det jo testet og bevist. Sjekk professor Wisløff og NTNU: http://www.ntnu.no/cerg/kondisjonstrening

Jeg er sikker på at denne typen trening ikke er det riktige for den gemene hop. Jeg tenker ikke på at man kan legge inn det som en økt, men jeg tenker på det at store deler av treningen skal baseres på denne.

Rolig og langvarig oppbygging av formen er det som gjelder.


mandag 19. november 2012

Årsak nr 8 for naturlig løping; belastning

Minsker belastning i kroppen

Bøyd kne. Men ellers litt rar stil?
Setter du foten strak i bakken forplanter støtet seg (mer direkte) inn i hælen, leggen, så rett i kneet. Deretter i lår, hofte og rygg. Er foten din litt bøyd ved fotnedsett, vil dette fungere mer som en springfjær som tar opp støtet. Tenk deg at du hopper på stedet med strake knær. Det blir ikke særlig mye bedre om du gjør det annenhver gang på hvert ben. Du ville valgt å bøye kneet. 

Det betyr ikke at belastningen er null med kongsbergknekk, men det betyr et forsiktigere impact de noen tusen gangene du trenger det når du løper. 


søndag 18. november 2012

Utstyr: Black Diamond Ultra Distance Trekking Poles staver - review

Lengde: 110 cm (alternativer 120 og 130)
Vekt: 270 gram (for begge to tilsammen, ja)
Legges sammen ved å åpne "leddene", ikke teleskop-funksjon.
Pris: ca. kr 1100 inkl porto og mva

Dette er lette og gode staver til å gå eller løpe med. Jeg kjøpte mine for å bruke i den meget kupperte #NUC12 (84K) og #NUC13 (54K) og jeg mener det hjalp meg godt i oppoverbakkene. De fikk tatt av noe av belastningen i lårene og god støtte/balanse i ruglete terreng. Foredelen var større under 83 K-løpet, enn under 54.

Jeg valgte de korteste på 110 cm fordi jeg ville benytte de i oppoverbakkene og ikke som staver generelt. Jeg er ei søttitre og anbefalinger for vandringsstaver ligger på rundt 115 cm til meg. Skulle jeg benyttet de over alt, ville jeg nok valgt 120 cm.

Jeg ville definitivt tatt de med på samme type tur i dag. Men det krever noe tilvenning og trening om det skal bli mest effektivt. Og som for alle ting du kjøper, så er staver en ekstra ting å ta vare på, holde orden på, pakke ut og inn osv. Og kjøpe, kostbart. Dessuten kunne jeg ønske at det var mulig å forlenge dem fem eller ti cm., som de fleste slike staver har muligheten til. 

Jeg ville ikke benyttet de på turer med tung oppakning, da jeg er redd for at de ikke ville tålt denne belastningen.

Pro: De hjelper til i oppoverbakkene. Det går litt raskere, bena blir litt mindre stive, og man kan komme i gang raskere på flata. Lette.

Cons: Det er en ekstra ting å drasse med, administrere inn og ut av pakning, vekt (dog lav). Har jeg mye i pakningen, blir det en liten pause hver gang jeg skal ta de ut, eller putte de inn. Og jeg tror også at man trener balansen litt mindre om man bruker de støtt. Pris.


lørdag 17. november 2012

Årsak nr 9 for naturlig løping; fotnedsett


Sett foten under deg

Setter du foten ned foran kroppen, så bremser du bevegelsen fremover. Du stopper ikke opp, men du må bruke ekstra energi til å sette opp tempoet igjen. 

Jeg tror mange har inntrykk at god løping handler om å ta lange steg, at man sparer energi ved å sette foten ned sjeldnere. Men det er contrary; Det er ved bakkekontakten du akselererer, ikke i lufta. 

Slik sett ville logikken tilsi at å ta svært korte steg ville vært det raskeste. Men uten at jeg kan peke på hvilken av Newtons lover som det strider mot, så er det jo ikke slik. 

Det finnes en ultimat steglengde, som gir riktig fotnedsett og best fremoverdrift over tid. For mange hæl-løpere betyr dette å ta litt kortere, og litt hyppigere steg. De to faktorene er lettere å tenke på enn det å sette ned foten tidligere.

Har du lest om forfot/midfot-løping på nett, så er det vanskelig å komme unna 180-steg i minuttet-regelen. Det kan høres mye ut, og til tider så er det stressende. Men jeg tror du raskt finner ut at det har noe for seg. Har du en smarttelefon, kan du laste ned en metronom-app, hvis ikke, så tell til 30 på ett av bena i løpet av 20 sekunder på klokka, da har du 180 steg/min.

torsdag 15. november 2012

Årsak nr. 10 for naturlig løping; fotbua

Gi fotbua en sjanse

Vi blir født med 26 ben i foten. Og 33 ledd. Og over hundre muskler (litt unøyaktig). Alle med en funksjon.

Foten bærer vekta av kroppen din milliarder ganger i løpet av et aktivt liv. Hence, den er ikke en svak struktur som trenger all støtte du kan gi den.

Fotbua, den ark'en som ikke er i bakken, mellom hælen og tåballen, er en kraftig støt-absorberer og "strikkmotor" for å ta deg skadefri og raskt fremover.

Se for deg "plantar facia ligament" som vist på figuren, som en sterk strikk som hjelper til med å støtte opp foten, ta i mot støt og strekke seg ut ved hver eneste fotnedsett. Når du så løfter foten fra underlaget, trekker denne strikken seg sammen og gir deg et løft oppover.

Hva skjer hvis du i stedet for å bruke denne funksjonen, tenker at foten heller trenger å støttes opp under fotbua. Som f.eks. ved å bruke min yndlingssko gjennom mer enn ti år; Asics Gel Kayano. Se på den teknologien, tenk på hvilken forskning og utvikling som ligger bak! Føl den herlige følelsen av å sette dette attenhundre-kronersvidunderet på rundt dine ømme tåttelitter. Det må jo bli bra.

Bare det at ... nei. Den ødelegger fotens naturlige støtabsorbering og "strikkmotor". Og det skjer med deg som med meg; Musklene i foten blir slacke og trenger enda mer støtte.

Beklager å nevne en eneste modell, for denne er ikke den verste på området. Kayano'en har gitt meg mange herlige og lange turer. Det er bare det at jeg har kjøpt kanskje åtte par av denne skoen gjennom tidene, så jeg må vel kunne fortelle hva jeg mener om det. De turene har jeg hatt like mye på tross av som på grunn av skoa. Asics har plenty sko man kan løpe mye mer naturlig i også.

Du trenger stort sett ikke å støtte opp foten din under fotbua. Den skal brukes. NB! Hvis du har løpt i 25 år med støtte, så trenger foten din laaaaang tid til å av-vennes støtte og tilvennes naturlig løping. Men jeg mener det er verdt de månedene og de spare kronene.

Fotbua ... kanskje et gunstig navn på en skobutikk også?